Rejestracja samochodu na firmę

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomi98
    Rider
    • 2004
    • 564

Ja swoje auta serwisuję w Auto Serwis Marek Woźnica w Paniówkach na południe od Gliwic/Zabrza/Rudy Śląskiej - w serwisie tym, jeśli nie ma się książki ori, to zakładają książkę serwisową z sieci OK- Serwis. Prócz wpisów i pieczątek przypinają paragony fiskalne, ale paragony niestety mają to do siebie, że z czasem blakną.Gdy ostatnio brałem fakturkę, to kopię także tam przypiąłem.

Jak napisał piotrek_os jest to sposób na udokumentowanie przebiegu i historii auta, ale z drugiej strony - jaki problem podrobić faktury (szczególnie zagraniczne, z których większość kupujących i tak nic nie wie).

Niemniej sprzedawanie książek serwisowych (ori lub do złudzenia je przypominających) to niezła granda...
  • _tm_
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 2333
    • Superb III (3V3)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM
    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i kupuję właśnie samochód. Będzie to wersja ciężarowa, czyli z kratką. Działalność prowadzę w innym miejscu niż moje miejsce zameldowania (inna dzielnica Warszawy) i dzisiaj podjąłem pierwszą, nieudaną próbę zarejestrowania samochodu . Jakoś mi się ubzdurało, że skoro kupuję samochód na firmę, a siedziba firmy jest w Ursusie to w tamtejszym urzędzie powinienem zarejestrować samochód. Miła pani w okienku oświadczyła mi, że powinienem go jednak zarejestrować tam gdzie jestem zameldowany. Prawda to jest ? Nie chciałbym jutro dowiedzieć się na drugim końcu Warszawy, że jednak powinienem czynności tej dokonać w Ursusie.
    Drugie pytanie - Czy rejestrując samochód na jednoosobową działalność gospodarczą w dowodzie rejestracyjnym powinno być moje nazwisko, czy nazwa mojej działalności ?
    Trzecie pytanie - Jakie powinienem mieć ze sobą dokumenty ? Przygotowałem fakturę zakupu, wyciąg z homologacji, książkę pojazdu, potwierdzenie wpisu do ewidencji gospodarczej, potwierdzenie nadania numeru NIP i potwierdzenie nadania numeru REGON. Czy mogą mnie czymś jeszcze zaskoczyć ?
    S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
    Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
    -------------------------------------------------------------------------
    O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
    O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
    O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Octan
      Rider
      • 2006
      • 653

Ja swoje autko kupowałem na firmę ,też jednoosobową i rejestrowałem je w miejscu zameldowania.W dowodzie rejestracyjnym w rubryce właściciel mam wpisane swoje personalia i adres swojego zameldowania, zero informacji nt. firmy.Gdyby twoja firma miała osobowość prawną np. była to sp. z o.o. wtedy należy zarejestrować w miejscu siedziby firmy.

Komentarz

• _tm_
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 2333
        • Superb III (3V3)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM
        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Dzięki

[ Dodano: Wto 13 Paź, 09 22:19 ]
        Zamieszczone przez meesha
        jeśli nowy wózek to jeszcze dowód opłacenia akcyzy (przez importera)
        Takiego kwitka nie dostałem. Jesteś pewien, że jest to potrzebne ?

Komentarz

• meesha
          Ambiente
          • 2009
          • 145

tak, meldunek decyduje

ja u siebie - choć wciągnąłem samochód od razu do firmy - nie pokazywałem w wydziale komunikacji żadnych papierów firmowych, podobnie jak kolega wyżej mam tylko własne dane bez info o nazwie firmy

jeśli nowy wózek to jeszcze dowód opłacenia akcyzy (przez importera)

Komentarz

• meesha
            Ambiente
            • 2009
            • 145

hm, ja dostałem potwierdzenie, bo rzeczywiście autko przyjechało z innego kraju i akcyza powinna zostać opłacona, i sprawdzali mi to przy rejestracji

Komentarz

• Leniwiec
              Rider
              • 2009
              • 624
              • Octavia IV (NX3)
              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Gdyby twoja firma miała osobowość prawną np. była to sp. z o.o. wtedy należy zarejestrować w miejscu siedziby firmy.
              Nie musi być osobowością prawną. Wystarczy że jest spółką (cywilna, jawna) i wtedy masz rejestrację na firmę. Tu chyba bardziej rozchodzi się o fakt, że firma jednoosobowa. A to w polskim prawodawstwie trochę dziwny twór.
              Pozdro

Komentarz

• _tm_
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 2333
                • Superb III (3V3)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

hm, ja dostałem potwierdzenie, bo rzeczywiście autko przyjechało z innego kraju i akcyza powinna zostać opłacona, i sprawdzali mi to przy rejestracji
                Samochód zarejestrowany. Zmroziła mnie kobieta jak poprosiła o potwierdzenie opłacenia akcyzy, ale coś zaświtało mi w głowie, że przecież Skoda ma swoją centralę w Poznaniu i okazało się, że faktycznie w homologacji napisane jest, że samochód złożony w Poznaniu, więc akcyza nie jest potrzebna. Dzięki wszystkim za informacje.

Komentarz

• westwi78
                  RS
                  • 2008
                  • 2940

firma jednoosobowa. A to w polskim prawodawstwie trochę dziwny twór.
                  to nie firma , tylko przedsiębiorstwo (potocznie zwane firmą) . Bo firma to nazwa przedsiębiorstwa, a firmą przedsiębiorstwa jednoosobowego (czyli de facto osoby fizycznej) jest jej imię i nazwisko. To tak w skrócie i w ramach oftopu

Komentarz

• meesha
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 145

Zamieszczone przez _tm_
                    Samochód zarejestrowany. Zmroziła mnie kobieta jak poprosiła o potwierdzenie opłacenia akcyzy, ale coś zaświtało mi w głowie, że przecież Skoda ma swoją centralę w Poznaniu i okazało się, że faktycznie w homologacji napisane jest, że samochód złożony w Poznaniu, więc akcyza nie jest potrzebna. Dzięki wszystkim za informacje.
                    Nie, nie jest złożony w Poznaniu Z tego co udało mi się dowiedzieć w świadectwie homologacji masz Polskę bo samochód ma kratkę. I wystawiał je podmiot który ma uprawnienia do dokonania przeróbki. Akcyzę zapłacili już sami, po prostu jeden kwit dla Ciebie mniej.

Komentarz

Pracuję...